思微SimplyWork6.0联合办公

联合办公是一种与传统办公模式完全不一样的新型办公模式,是共享经济的一种——不同公司的人可以在这里共用物理空间、交换资源、交流经验。所以,不管你是一名自由职业者,还是200人左右的大团队,联合办公空间都有适合你的位置。
思微SimplyWork 6.0内共有14间独立办公室,每一间的采光都非常出色。为迎合大团队的办公习惯,思微的空间设计师在部分办公室内还设计了1个独立前台及1~2个独立老板间,形成合理的分区。
11architecture designed a new location of coworking company SimplyWork, located in Shenzhen, China.
The site for this project was selected at the top floor and the penthouse of an existing industrial building located at the outer rim of Shenzhen city, and it was renovated into a co-working space that consisted of fifteen office rooms, individuals’ dedicated desks, and a series of shared spaces including meeting rooms, drink bars, and lounges.
Working scenes are often depicted as the image that people sitting in front of repetitive desks in an abstract office room. We don’t support this image that simply represented the transient state of commodified office space, but propose an alternative image of working with a unique office environment specific to each site context. The site of this project had common conditions of industrial buildings, simple expansion of a floor with regular arrangement of columns; but it also had a peculiarity in its shape, which was the length of 120m in sharp contrast to the depth of only 15m. The linearity was a strong character of the site that could make this project unique, but it also required a careful consideration of how to design a circulation path over the site while providing an enjoyable spatial experience without being too dull. This question was answered by the design of the main circulation path that looked like a landscaped street in a city. A variety of spatial settings were proposed and put together like a collage along the path, and its spatial complexity brought about enjoyable experience of wandering around.
One of noticeable elements in this design is a long wall with many arch openings. This wall responded to the linear character of the site by its placement; that is to say, it ran through the whole site and created a street, a plaza, and some pocket spaces. Although it went zigzag in the middle, it was designed as a continuous one-piece wall. Our idea for this project was not only to take care of surfaces but also to build a “structure” such as this one-piece wall, because we believed it was an effective gesture to resist the transient state of commodified office space. This wall was built in the thickness of 20cm, thicker than usual; its solidness visually reinforced the existence of the “structure” at the site in contrast to the lightness of partition walls. The side faces of the wall was clad with timber material and it was placed in a diagonal pattern, and the arch openings were shaped in different sizes and arranged irregularly on the wall. These expressions contributed to the dynamic visual effect along the path, and also reinforced the uniqueness of the wall specific to the site. The overall appearance of this wall resembles the remains of a Roman aqueduct in a city. A tall and long ancient water bridge stands in a city with strong existence because of its heroic appearance in contrast to the surrounding refined housing blocks; the authenticity of its primitive material and arch structure; and the fact that it has existed in that place for a long period of time. We were aware of the image that a Roman aqueduct carried with it and it was intentional to include such image in our design of one-piece wall as its connotation.
The “dragonfly island” is a raised platform consisting of three discussion rooms and a relaxing lounge. The idea for this space was to design an independent object detached from surroundings and provide a relaxing environment away from the working section. It was given a unique form similar to a dragonfly and put on the water in an open space, dissociated from the dominant framework of the industrial building. It was colored black without any material texture and kept abstract in order to distinguish itself from surrounding elements such as structural columns with rough concrete surface and the long one-piece wall with timber texture. Furniture and lighting fixtures were also carefully selected in order to provide relaxing environment.
There are fifteen office rooms designed for this project from the smallest one for 6 people to the big ones for over 60 people. As required by the client, all the rooms were well furnished and made ready for tenants to start working right away. When designing these office rooms, we imagined some stories and spatial experiences of people who were working in there. They were not abstract office rooms, but each room was designed unique to its own condition; they had different shapes and sizes and different spatial relationship to the fronting street and to the view outside, and desks were grouped and arranged in relationship to all kinds of conditions.
Design: 11architecture
Design Team: Fujimori Ryo, Xie Jing, Luo Ming Gang, Yang Jian You
Photography: ZC Architectural Photography Studio

2 条回复

char   
2018-09-27
3.0到6.0,改进空间很大
iammichael   
2018-09-27
看着应该价格挺亲民的,北京这边的共享工位已经8K了

快速回复 返回顶部 返回列表